Донација на сперма

Донацијата на сперма е одлука која го менува животот и може да им помогне на паровите и поединците да го остварат својот сон за основање семејство. Оваа услуга е широко користена низ целиот свет, а се покажала како успешна и безбедна метода за многу луѓе.

Зошто донација на сперма?

Детален опис

Донацијата на сперма е процес во кој мажот ја донира својата сперма за да ја користи жена или пар кој се обидува да зачне дете. Донираната сперма може да се користи за вештачка инсеминација, ин витро оплодување (IVF) или други третмани за плодност. Донацијата на сперма обично се прави анонимно, но некои банки и клиники за сперма може да понудат опција за отворен или познат донатор.

Пред да стане донатор на сперма, мажот мора да помине низа медицински и психолошки проценки за да се осигура дека е здрав, плоден и ментално стабилен. Проценките обично вклучуваат физички преглед, тестови на крвта, анализа на спермата и генетски скрининг. Исто така, ќе се прегледа медицинската и семејната историја на донаторот за да се идентификуваат потенцијалните здравствени ризици или генетски нарушувања.

Откако мажот ќе биде одобрен да биде донатор на сперма, тој може да ја донира својата сперма во банка за сперма или во клиника за плодност. Процесот на донација обично вклучува мастурбација во стерилна чаша, а спермата потоа се обработува и замрзнува за подоцнежна употреба. Донаторите можат да ја донираат својата сперма повеќе пати, и тие може да бидат компензирани за нивното време и напори.

Најчесто поставувани прашања

Да, донирањето сперма е безбедно. Донаторите се проверуваат за какви било потенцијални здравствени ризици или генетски нарушувања пред да им биде одобрено да ја донираат својата сперма.

Не, донацијата на сперма обично се прави анонимно, а донаторите немаат никакво влијание за тоа кој ја прима нивната сперма.

Зависи од типот на нарушување. Донаторите се проверуваат за какви било потенцијални генетски нарушувања, и ако се открие дека донаторот носи генетско нарушување што може да се пренесе на потомството, нема да им биде одобрено да донираат.

Оценки