Физиолошка интрацитоплазматска инјекција на сперматозоиди

PICSI (Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection) е друга специјализирана ICSI техника која се фокусира на избор на сперматозоиди врз основа на нивната способност да се врзат за специфичен протеин наречен хијалуронан. Хијалуронанот е природна супстанца која се наоѓа во кумулусните клетки околу зрелите јајца. Сперматозоидите со интактна ДНК и оптимални нивоа на зрелост имаат поголем капацитет да се врзат за хијалуронанот. Во PICSI, зрелите сперматозоиди се изложени на сад обложен со хијалуронан, а сперматозоидите што се врзуваат за хијалуронанот се избираат за процедурата ICSI. Со користење на овој метод, ембриолозите имаат за цел да изберат сперматозоиди кои имаат поголем потенцијал за успешно оплодување на јајце клетката, потенцијално зголемувајќи ги шансите за развој на ембрионот и успешна бременост.

Што е IMSI?

Детален опис

Во техниката PICSI, садот или петриевата шолја се обложува со супстанца наречена хијалуронан. Хијалуронанот е природен материјал кој се наоѓа во кумулусните клетки кои ги опкружуваат зрелите јајце во јајниците. Овие кумулус клетки играат клучна улога во созревањето на јајце клетката и се неопходни за успешно оплодување. Сперматозоидите кои се здрави, зрели и имаат интактна ДНК имаат единствена способност да се врзат за хијалуронанот.

Пред да се изврши процедурата ICSI, примерокот од спермата се подготвува на начин што им овозможува на сперматозоидите да пливаат слободно во чинија обложена со хијалуронан. Примерокот од спермата потоа се инкубира за краток период, дозволувајќи им на зрелите и функционално компетентни сперматозоиди да се врзат за хијалуронанот. Сперматозоидите кои успешно се врзуваат за хијалуронанот се сметаат за поквалитетни и се избираат за инјектирање во зрелата јајце клетка за време на процедурата ICSI.

Со користење на PICSI, ембриолозите имаат за цел да ги подобрат шансите за избор на сперматозоиди со подобар потенцијал за оплодување. Образложението е дека сперматозоидите способни да се врзат за хијалуронанот имаат поголема веројатност да имаат интактна ДНК и подобра функционална зрелост, што може позитивно да влијае на оплодувањето и развојот на ембрионот. PICSI е особено корисен за парови со проблеми поради неплодност од машки фактор, бидејќи помага да се идентификуваат и користат најздравите сперматозоиди за оплодување.

Најчесто поставувани прашања

PICSI е особено корисен за парови кои се соочуваат со неплодност поради машки фактор, каде што машкиот партнер има проблеми со спермата, како што се низок број на сперматозоиди, слаба подвижност на сперматозоидите или абнормална морфологија на сперматозоидите. Се користи и кај парови кои претходно доживеале неуспешни обиди за ИВФ.

Иако PICSI има за цел да го подобри изборот на поздрави сперматозоиди за оплодување, стапките на успех за забременување сè уште може да варираат во зависност од различни фактори, вклучувајќи го целокупното здравје на парот, репродуктивното здравје на жената и други фактори кои влијаат на плодноста. PICSI е една од многуте техники кои се користат за оптимизирање на шансите за успешно ИВФ, но не гарантира бременост.

PICSI генерално се смета за безбеден, а неговата примена не носи значителни ризици. Сепак, како и со секоја медицинска процедура, може да има мала шанса за контаминација или технички грешки во лабораторијата. Од клучно значење е да разговарате за какви било проблеми со специјалистот за плодност пред да продолжите со техниката PICSI.

Оценки