Ембриотрансфер

Трансферот на ембриони е критичен чекор во процесот на ин витро оплодување (IVF). Оваа процедура вклучува трансфер на еден или повеќе ембриони во матката на жената, со цел да се постигне успешна бременост. Времето на трансферот на ембрионот е од клучно значење и може да се изврши или на третиот или на петтиот ден по оплодувањето.

Што е ембриотрансфер?

Детален опис

Трансферот на бластоцист е процедура која вклучува трансфер на ембриони петтиот ден по оплодувањето, наспроти трансферот на третиот ден. До петтиот ден, оплодената јајце клетка напредувала во фаза на бластоцист, што значи дека формирала празнина исполнета со течност и два различни типа клетки: внатрешната клеточна маса, која на крајот ќе се развие во фетусот и трофектодермот, од кој ќе се формира плацентата.

Трансферот на бластоцист се претпочита пред трансферот на третиот ден бидејќи овозможува подобар избор на ембриони, што ги зголемува шансите за успешна бременост. До петтиот ден, само најздравите ембриони ќе поминат во фаза на бластоцист, што ќе им олесни на специјалистите за плодност да ги изберат најдобрите за трансфер. Спротивно на тоа, трансферот на третиот ден вклучува трансфер на ембриони во порана фаза на развој, кога може да биде потешко да се одреди кои ембриони се најздрави.

За време на постапката за пренос на ембрионот, жената лежи на гинеколошки стол. Грлото на матката се чисти, а тенок катетер се вметнува низ грлото на матката и во матката. Ембрионите потоа нежно се депонираат во матката преку катетерот. Целата процедура обично трае помалку од 30 минути и е релативно безболна.

По трансферот на ембрионот, жените може да очекуваат да доживеат благи грчеви или непријатност. Исто така, може да им се советува да го смират темпото неколку дена и да избегнуваат кревање тешки или напорни вежби. Тестот за бременост обично се прави околу две недели по трансферот на ембрионот за да се утврди дали процедурата била успешна.

Најчесто поставувани прашања

Типично, еден или два ембриони се пренесуваат за време на трансферот на бластоцисти.

Трансферот на бластоцист обично е поскап од трансферот на третиот ден бидејќи бара повеќе мониторинг и лабораториска работа.

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Amet – consectetur adipiscing elit.
  • Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.
  • Lorem pulvinar dapibus leo.

Стапката на успех на трансферот на бластоцист варира во зависност од голем број фактори, вклучувајќи ја возраста на жената, квалитетот на ембрионите и основната причина за неплодност. Општо земено, трансферот на бластоцист е поврзан со повисоки стапки на успех од трансферот на третиот ден.

Додека самиот трансфер на ембриони е релативно брза и безболна процедура, на жените обично им се советува да го смират темпото неколку дена потоа и да избегнуваат кревање тешки или напорни вежби.

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Amet – consectetur adipiscing elit.
  • Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis.
  • Lorem pulvinar dapibus leo.

Како и со секоја медицинска процедура, постојат некои ризици поврзани со трансферот на бластоцист, вклучувајќи инфекција, крварење и оштетување

Оценки