Интраутерина инсеминација

Интраутериното оплодување (IUI) е третман за плодност кој вклучува ставање на сперма во внатрешноста на женската матка за да се зголемат шансите за оплодување. Тоа е минимално инвазивна процедура која може да биде остварлива опција за парови кои се борат со неплодност поради различни фактори.

Зошто интраутерина инсеминација?

Детален опис

Интраутериното оплодување вклучува ставање на сперма во женската матка со помош на тенок, флексибилен катетер. Пред постапката, жената може да подлежи на стимулација на јајниците за да го зголеми бројот на јајце клетки кои се ослободуваат за време на овулацијата. Мажот дава примерок од сперма, која се мие и се подготвува во лабораторија за да се изолира најздравата сперма.

За време на постапката, лекар или медицинска сестра ќе го вметне катетерот низ грлото на матката и во матката. Подготвената сперма потоа се инјектира преку катетерот директно во матката. Постапката обично трае само неколку минути и не бара анестезија.

По постапката, на жената може да ѝ се советува да се одмори краток временски период пред да продолжи со вообичаените активности. Тест за бременост обично се прави две недели по процедурата за да се утврди дали IUI била успешна.

IUI може да биде остварлива опција за парови со необјаснета неплодност, нарушувања на овулацијата или блага ендометриоза. Може да се препорача и за парови со неплодност со машки фактор или за оние кои користат донаторска сперма. Стапките на успех за IUI може да варираат во зависност од основната причина за неплодност.

Најчесто поставувани прашања

IUI обично не е болна, иако некои жени може да доживеат благи грчеви или непријатност за време на процедурата.

Стапките на успех за IUI може да варираат во зависност од основната причина за неплодност. Во просек, стапката на успех за IUI е околу 10-20% по циклус.

Бројот на препорачани циклуси на IUI ќе зависи од основната причина за неплодност и индивидуалната ситуација на парот. Во некои случаи, може да се препорачаат повеќе циклуси за да се зголемат шансите за успех.

Иако IUI е релативно безбедна и нискоризична процедура, постои мал ризик од инфекција или оштетување на матката или грлото на матката. Некои жени може да доживеат и благи несакани ефекти како што се грчеви, дамки или надуеност.

Целиот процес на IUI обично трае неколку недели, вклучувајќи стимулација на јајниците, подготовка на сперма и самата процедура.

Оценки