Криопрезервација на јајце клетки

Криопрезервацијата на јајце клетките, позната и како замрзнување на јајце клетки, е револуционерна технологија која им овозможува на жените да ја зачуваат својата плодност и да го планираат своето идно семејство. Овој метод вклучува вадење и замрзнување на женските јајце клетки, кои во иднина може да се користат за ин витро оплодување (IVF) за да се постигне успешна бременост. Криопрезервацијата на јајце клетките станува сè попопуларна бидејќи сѐ повеќе жени одлучуваат да го одложат породувањето поради различни лични и професионални причини.

Зошто криопрезервација на јајце клетки?

Детален опис

Криопрезервацијата на јајце клетките вклучува неколку чекори. Прво, жената е подложена на стимулација на јајниците со лекови за плодност, кои помагаат да се произведат повеќе јајце клетки. За време на овој процес, нивото на хормоните на жената внимателно се следи за да се осигура дека нејзините јајници реагираат правилно. Откако јајцата ќе созреат, тие се собираат со помош на минимално инвазивна процедура која вклучува вметнување игла низ вагиналниот ѕид и во јајниците. Јајцата потоа се замрзнуваат со помош на процес наречен витрификација, кој вклучува брзо ладење на многу ниска температура.

Замрзнатите јајца може да се чуваат многу години без значително влошување на квалитетот. Кога жената е подготвена да ги користи своите јајце клетки, тие се одмрзнуваат и оплодуваат со помош на ин витро оплодување (IVF). Ова вклучува комбинирање на јајце клетките со сперматозоиди во лабораториски сад, а потоа пренесување на добиените ембриони во женската матка. Стапката на успех на IVF со користење на замрзнати јајца е слична на онаа на IVF со употреба на свежи јајца, а ризикот од вродени дефекти не е значително поголем.

Замрзнувањето на јајцата може да им обезбеди на жените поголема контрола врз нивните репродуктивни избори и опции. Тоа им овозможува да го одложат раѓањето додека не бидат подготвени, без да се грижат за биолошкиот часовник. Исто така, обезбедува опција за жени кои можеби се подложени на медицински третман што може да влијае на нивната плодност, како што е хемотерапија или терапија со зрачење.

Најчесто поставувани прашања

Успешноста на замрзнувањето на јајце клетките зависи од многу фактори, како што се возраста на жената и бројот на замрзнати јајца. Општо земено, колку е помлада жената, толку е поголема стапката на успех. Општо земено, стапката на успех на IVF со користење на замрзнати јајца е слична на онаа на IVF со употреба на свежи јајца.

Да, замрзнувањето на јајцата е безбедна процедура. Сепак, како и со секоја медицинска процедура, постојат одредени ризици, како што се крварење, инфекција и оштетување на околните органи. Вашиот лекар може подетално да разговара за овие ризици со вас.

Општо земено, жените со медицински состојби сè уште можат да ги замрзнат своите јајца. Сепак, треба да разговарате за вашата специфична ситуација со вашиот лекар за да одредите дали замрзнувањето на јајцата е безбедна опција за вас.

Замрзнатите јајца може да се чуваат многу години без значително влошување на квалитетот.

Оценки