Спермограм

Спермограмот е медицински тест кој го анализира квалитетот и квантитетот на спермата во машката сперма. Тоа е суштинска дијагностичка алатка за парови кои се борат со неплодност. Резултатите од спермограмот може да помогнат да се идентификуваат можните причини за машка неплодност и да се води изборот на соодветни опции за третман.

Зошто спермограм?

Детален опис

Спермограмот, познат и како анализа на спермата, е дијагностички тест кој се користи за проценка на квалитетот и квантитетот на спермата во спермата. Тоа е стандарден тест кој се користи за да се процени потенцијалот за машка плодност, а резултатите можат да дадат вредни информации за да се идентификуваат потенцијалните проблеми и да се водат опциите за третман.

За време на спермограм, примерок од сперма се собира и се проценува во лабораторија. Анализата вклучува мерење на бројот на сперматозоиди (број на сперматозоиди), концентрацијата на сперматозоидите (густина на спермата) и обликот и движењето на спермата (морфологија и подвижност на сперматозоидите).

Нискиот број на сперматозоиди или лошата морфологија на спермата може да бидат показатели за проблеми со плодноста, како што е ниската подвижност на сперматозоидите или проблеми со производството на сперма. Резултатите од спермограмот може да помогнат да се утврди основната причина за неплодност и да се водат опциите за третман, како што се технологии за асистирана репродукција (АРТ) или промени во животниот стил.

Анализата на ДНК фрагментација го проценува интегритетот на ДНК на спермата, што е од суштинско значење за успешно оплодување и развој на ембрионот. Високото ниво на ДНК фрагментација може да укаже за компромитиран квалитет на спермата и може да биде поврзано со намалена плодност или повторливи спонтани абортуси. Од друга страна, имунолошките тестови помагаат да се идентификува присуството на антисперматозоидни антитела, кои можат да ја попречат подвижноста и функцијата на спермата, што доведува до проблеми со неплодност. Со комбинирање на овие проценки со традиционалната анализа на спермата, стекнуваме сеопфатно разбирање за репродуктивното здравје на мажот, овозможувајќи ни да обезбедиме персонализирани и ефективни третмани или интервенции за плодноста на паровите кои се соочуваат со тешкотии при зачнувањето.

Во нашата клиника обезбедуваме точно и доверливо тестирање на спермограм во приватен и доверлив амбиент. Нашиот тим од експерти е достапен да одговори на сите прашања или грижи што може да ги имате во врска со процесот на тестирање или резултатите.

Најчесто поставувани прашања

Да, ќе биде побарано да се воздржите од ејакулација 2-5 дена пред тестот и да се воздржите од алкохол, кофеин и други супстанции кои можат да влијаат на квалитетот на спермата.

Тестот обично трае околу 1-2 часа за да се заврши, вклучувајќи собирање примероци и анализа.

Резултатите обично се достапни во рок од неколку дена до една недела по тестот.

Нашиот тим од експерти може да разговара за потенцијалните опции за третман, како што се АРТ или промени во животниот стил, и да обезбеди насоки за следните чекори.

Да, доверливоста и приватноста се секогаш врвен приоритет, а сите тестирања се вршат во приватно и безбедно опкружување.

Оценки