Спермокултура

Културата на сперма е микробиолошка анализа на ејакулатот. Тоа е суштински тест кој помага да се оцени потенцијалот за плодност на мажите. Тестот помага да се идентификува присуството на штетни бактерии или вируси кои би можеле да влијаат на квалитетот и квантитетот на спермата. Нашата лабораторија нуди сеопфатен опсег на микробиолошки анализи за да се идентификуваат инфекциите и да се обезбедат соодветни опции за третман.

Зошто спермокултура?

Детален опис

Културата на сперма е микробиолошка анализа на ејакулатот која помага во дијагнозата на машката неплодност. За време на тестот, се собира мал примерок од сперма и се става во медиум за култура што го поттикнува растот на бактериите. Примерокот потоа се набљудува за присуство на штетни бактерии или вируси кои би можеле да влијаат на квалитетот и квантитетот на спермата.

Тестот помага во идентификување на инфекции како што се кламидија, гонореја и други сексуално преносливи инфекции кои можат да влијаат на плодноста. Присуството на овие инфекции може да предизвика воспаление, оштетување на спермата и намалување на подвижноста на спермата. Неопходно е да се идентификуваат овие инфекции и да се обезбедат соодветни опции за третман за да се спречи понатамошно оштетување.

Нашата лабораторија нуди сеопфатен опсег на микробиолошки анализи за да се идентификуваат инфекциите и да се обезбедат соодветни опции за третман. Нашиот тим од експерти користи напредни техники и опрема за да обезбеди точни резултати. Ја разбираме важноста од точни и навремени резултати и се стремиме да ги испорачаме во најкус можен рок.

Најчесто поставувани прашања

Не, тестот не е болен. Тоа вклучува собирање на мал примерок од сперма, што може да предизвика мала непријатност, но не е болно.

Резултатите од тестот за култура на сперма обично се достапни во рок од 3 до 5 дена.

Не, културата на сперма може да открие специфични инфекции како што се кламидија, гонореја и други сексуално преносливи инфекции. Сепак, можеби нема да може да ги открие сите инфекции.

Може да биде побарано да се воздржите од сексуална активност најмалку 48 часа пред тестот. Исто така, важно е да го информирате лекарот за сите лекови што ги земате.

Оценки