Симптоми на овулација

Моментот кога јајната клетка е зрела, пука и излегува од фоликулот, па се движи кон јајцеводите е период на овулација.

Што е овулација?

Моментот кога јајната клетка е зрела, пука и излегува од фоликулот, па се движи кон јајцеводите е период на овулација. Вообичаено жената има 28 дневен менструален циклус, но може да варира помеѓу различни жени, во некои случаи периодот на циклусот може да биде до 35 дена.

14тиот ден пред добивање на менстрауација е денот на овулација, односно таканаречениот најплоден ден. Следствено на тоа, за плодни денови се сметаат од 12 до 16 ден од циклус односно 2 дена пред и потоа од денот на овулација (бидејќи сперматозоидите можат да преживеат во вагина до 48 часа).

Периодот на овулација е поврзан со одредени симптоми по кои многу припаднички на женскиот пол без да водат календар знаат дека се во фаза на овулација.

Чести симптоми на овулација

  • Потемна боја на вагина,
  • Покачена базална температура,
  • Појава на акни,
  • Болка во градите
  • Чувство на потеченост на телото
  • Нервоза
Напиши блог