Подготовка за бременост

Доколку сте во процес на планирање на бременост, неколку стручни совети од нашиот тим на доктори околу факторите кои се одговорни за поздрава бремност.

Како да се подготвите за бременост?

Доколку сте во процес на планирање на бременост, неколку стручни совети од нашиот тим на доктори околу факторите кои се одговорни за поздрава бремност.

Кога сте подготвени за бременост треба да преземете неколку важни мерки кои би придонеле за поздрава бременост.

Тие мерки се следниве:

  1. Распрашајте се дали во вашата фамилија постои генетско наследна болест која би можела да наштети на плодот. Никогаш не значи дека со сигурност ќе се пренесе меѓутоа ќе треба бременсоста да се води попретпазливо со почести контроли кај гинеколог.
  2. Доколку пиете контрацептивни пилули а сакате да останете бремена, престанете со земање и исконсултирајте се со гинеколог.
  3. Пресметајте денови на оволуција односно плодни денови. Можете да ги пресметате вашите плодни денови и на нашиот веб сајт во делот Ovulation calendar.
  4. Двајцата партнери направете испитувања, во смислол бактерии вируси и слично.
  5. Алкохолот и пушењето заземаат процент на намалување на шансите за забременување. Пробајте да ги отстарните од вашиот начин на живот тој период.
  6. Стресот е исто одговорен за лоши ефекти при обид за забременување.
    Опуштете се , не дозволувајте да имате стрес и бидете со позитивни мисли.

Доколку подолго време имате проблеми, односно неможете да забремените, задолжителна консултација со гинеколог.

Напиши блог