Контрацепција

Под терминот Контрацепција се подразбираат разни методи кои се практикуваат со цел заштита од несакана бременост.

Што е контрацепција?

Под терминот Контрацепција се подразбираат разни методи кои се практикуваат со цел заштита од несакана бременост.

Постојат повеќе методи на контрацепција:

Хормонска контрацепција

Хормонската контрацепција е еден од најсигурните методи за заштита од бременост. Тоа се хормонски таблети или така наречени анти беби пилули.Се пијат по шема секој ден,во одреден период од денот. После завршувањето на една доза се добива менструација за чие време се прекинуваат па повторно се почнува со наредна доза.

Интраутерина контрацепција

Интраутерини влошки или така наречени спирали. Содржат биоактивни материи како бакар,сребро и хормони и се менуваат на секои 4-5 години со редовни контроли. Се препорачуваат кај жени кои имаат родено.Се аплицираат последен ден од менструација.

Механичка или Хемиска контрацепција

  • Презервативи(машки или женски), со што никогаш не се користат истовремено
  • Дијафрагма
  • Цервикални капи

Хемиските контрацептивни средства делуваат спермицидно и се ставаат во вагина непосредно пред сексуален однос. Се наоѓаат во вид на креми,таблети,пасти,желеа,пена и слично.

Природна метода на контрацепција

Прекинат полов однос (coitus interruptus).

Стерилизација

Оперативна постапка со која на мажите им се одзема репродуктивната способност.Кај жени подразбира подврзување на јајцеводите.

Дали сте знаеле дека…

Вагинални тампони од платно, волна или сунѓери натопени со саламура од сирење, лимонов сок или масло како контрацепција користеле некои примитивни народи.

Напиши блог