Инјектирање на сперматозоиди во клетка

Интрацитоплазматска инјекција на сперматозоид (ICSi) е форма на асистирана репродуктивна технологија (АРТ) што се користи за лекување на машка неплодност. За време на ICSi, еден сперматозоид се инјектира директно во јајце клетка за да се оплоди. Оваа процедура може да биде многу ефикасен начин за зачнување на паровите кои се борат со неплодност.

Зошто ICSi?

Детален опис

ICSi често се користи кога има проблеми со квалитетот или квантитетот на спермата што го отежнува оплодувањето природно да се случи. Постапката вклучува лабораториски процес во кој еден сперматозоид се инјектира директно во јајце клетката. Ова може да се направи со помош на специјален микроскоп и игла, што овозможува прецизна контрола на процесот на инјектирање.

Пред постапката, машкиот партнер ќе обезбеди примерок од сперма, кој потоа се подготвува во лабораторија за да се изолира најиздржливата сперма. Женскиот партнер ќе биде подложен на стимулација на јајниците за да произведе повеќе зрели јајце клетки, кои потоа ќе бидат извадени со помош на мала хируршка процедура. Јајцата потоа се подготвуваат за инјектирање, а сперматозоидот се инјектира директно во јајце клетката со помош на микроигла.

IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) е напредна варијација на стандардната ICSI (интрацитоплазматска инјекција на сперма) техника која се користи во ИВФ. Во IMSI, се користи инвертен светлосен микроскоп со големо зголемување за избор на сперма за инјектирање во јајце клетката. Ова големо зголемување им овозможува на ембриолозите подетално да ја проценат морфологијата на спермата, бидејќи можат да идентификуваат суптилни абнормалности кои можеби не се видливи кај конвенционалните ICSI. Идејата зад IMSI е да се подобрат шансите за успешно оплодување со избирање поздрава и структурно нормална сперма, што потенцијално ќе доведе до подобар развој на ембрионот и поуспешни стапки на забременување.

PICSI (Physiological Intracytoplasmic Sperm Injection) е друга специјализирана ICSI техника која се фокусира на избор на сперматозоиди врз основа на нивната способност да се врзат за специфичен протеин наречен хијалурон. Хијалуронот е природна супстанца која се наоѓа во кумулусните клетки околу зрелите јајца. Сперматозоидите со недопрена ДНК и оптимални нивоа на зрелост имаат поголем капацитет да се врзат за хијалуронот. Во PICSI, зрелите сперматозоиди се изложени на сад обложен со хијалурон, а сперматозоидите што се врзуваат за хијалуронот се избираат за процедурата ICSI. Со користење на овој метод, ембриолозите имаат за цел да изберат сперматозоиди кои имаат поголем потенцијал за успешно оплодување на јајце клетката, потенцијално зголемувајќи ги шансите за развој на ембрионот и успешна бременост.

По оплодувањето на јајцата, тие внимателно се следат за да се осигура дека тие се развиваат нормално. Сите ембриони кои изгледаат здрави потоа се пренесуваат во матката на женскиот партнер за имплантација.

Најчесто поставувани прашања

ICSi може да биде многу успешна форма на третман за машка неплодност. Стапката на успех варира во зависност од голем број фактори, вклучувајќи ја возраста на женскиот партнер и основната причина за неплодноста.

ICSI е безбедна процедура со низок ризик од компликации. Сепак, како и со секоја медицинска процедура, секогаш постои мал ризик од несакани ефекти или компликации.

Децата зачнати преку ICSi се генерално здрави и немаат зголемен ризик од вродени дефекти или други здравствени проблеми. Сепак, постојат некои докази кои сугерираат дека децата зачнати преку АРТ може да имаат малку зголемен ризик од одредени здравствени состојби.

Времетраење

4-6 недели.

Посветеност

Двајцата партнери ќе треба да присуствуваат на повеќе состаноци во тек на процесот. Женскиот партнер ќе треба да се подложи на стимулација на јајниците, што може да бара дневни инјекции и често следење. Машкиот партнер ќе треба да обезбеди примерок од сперма и да присуствува на дополнителни состаноци по потреба.