Генетска дијагностика пред имплантација

Предимплантациската генетска дијагностика (PGD) е техника која се користи за време на ин витро оплодување (IVF) за да се прегледаат ембрионите за генетски нарушувања пред да бидат имплантирани во матката. Ова им овозможува на паровите со семејна историја на генетски нарушувања да избегнат пренесување на тие состојби на нивните деца. PGD е моќна алатка која им помогна на многу парови да имаат здрави деца.

Зошто PGD?

Детален опис

PGD е скрининг техника која се користи за да се идентификуваат генетските нарушувања кај ембрионите пред да се имплантираат во матката. Процесот вклучува неколку чекори:

  1. Двојката се подложува на ин витро оплодување (IVF) за да се создадат повеќе ембриони.
  2. Ембрионите се одгледуваат во лабораторија неколку дена додека не стигнат до фазата на бластоцист.
  3. Од секој ембрион се отстрануваат неколку клетки за генетско тестирање.
  4. За имплантација се избираат ембрионите кои немаат генетски нарушувања.

PGD може да провери широк спектар на генетски нарушувања, вклучувајќи хромозомски абнормалности, нарушувања на еден ген и митохондријални нарушувања. Техниката може да се користи и за одредување на полот на ембрионите, што може да биде корисно за парови кои се носители на генетски нарушувања поврзани со полот.

PGD има неколку предности во однос на традиционалните техники за пренатална дијагноза, како што се амниоцентеза или земање биопсија од хорионски ресички. Со PGD, паровите можат да го избегнат емоционалниот и физичкиот стрес од прекинување на бременоста доколку се открие генетско нарушување. PGD исто така може да го намали ризикот од спонтан абортус и да ги зголеми шансите за успешна бременост.

Најчесто поставувани прашања

Да, PGD е безбедна и ефикасна техника со висока стапка на успех.

Да, PGD не е евтина процедура, но може да биде вредна за паровите кои се изложени на ризик да пренесат генетски нарушувања.

Процесот на PGD обично трае околу 3-4 недели од почетокот на IVF до трансферот на ембрионот.

PGD не е достапна насекаде, но In Vitro Центар IVF Mon Bebe ја нуди оваа техника.

Иако PGD може да ги зголеми шансите за здраво бебе, тоа не може да гарантира успешна бременост или целосно здраво дете.

Времетраење

Околу 3-4 недели.

Посветеност

Неколку посети на IVF Центарот.

Стапка на успех

Висока, до 90%.